Άγιον Όρος

Την τρίτη, την ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι΄ αυτό και ονομάζεται Άγιο Όρος.

Το Αγιο Όρος έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, πλάτος από 8 μέχρι 12 χιλιόμετρα και η έκταση του καλύπτει 350 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο κέντρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους υψώνονται πολλοί λόφοι και βουνά, με αποκορύφωμα το ίδιο το Άγιο Όρος, 2.033 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η συνοικία αυτής της μοναστικής πολιτείας, όπου συναντά την υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από μια νοητή γραμμή από το Φραγκόκαστρο στη δυτική ακτή μέχρι το ακρωτήριο Αράπης στην απέναντι ακτή περνώντας από τους πρόποδες του βουνού «Μεγάλη Βίγλα» ( Μέγας Ζίγκος).

Στο Άγιον Όρος υπάρχουν 20 μοναστήρια, τα οποία κατοικούνται από περίπου 1.650 μοναχούς. Εκτός από τα είκοσι μοναστήρια, υπάρχουν και δεκατέσσερις σκήτες, καλύβες, καθίσματα και ερημητήρια.


Εκκλησία Αγ. Μαρίνας

Ο μεταβυζαντινός Ναός της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο 75 χλμ. του παλαιού εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά του με τον Βυζαντινό τρούλλο καλυμμένο με σχιστόπλακα, το εκκλησάκι φημίζεται και για τις θαυματουργές του ικανότητες, καθώς άνθρωποι από κάθε μεριά της Ελλάδας υποστηρίζουν πως αφού προσκύνησαν το πρόβλημά τους λύθηκε.

Ο μικρός ναός με την ιδιαίτερη έως ιδιόμορφη αρχιτεκτονική είναι το καμάρι των κατοίκων του χωριού Μόδι και χτίσθηκε από αυτούς στα μέσα του 18ου αιώνα όπως αναφέρουν και οι επιγραφές.

Πηγές

http://www.im-ierissou.gr

Κάστρο Ρεντίνας

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή ενός φυσικού λόφου  που δεσπόζει στο σημείο που τα βουνά της Μυγδονικής λεκάνης συγκλίνουν και δημιουργούν ένα στενό πέρασμα που επιτρέπει τη διέλευση του Ρήχιου ποταμού και του πανάρχαιου δρόμου επικοινωνίας της Μακεδονίας με την θρακική περιοχή. Αυτός ο δρόμος απέκτησε φήμη την ρωμαϊκή εποχή, γνωστός  ως Εγνατία οδός  και συνέχισε τη ζωή του και στα βυζαντινά χρόνια, αλλά και την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα.

Οι δυο πλευρές του λόφου  είναι απότομες και δυσκολοπροσπέλαστες και δημιουργούν μαζί με τα τείχη του έναν ιδιαίτερα ισχυρό οχυρωμένο χώρο που σκοπός του ήταν να διαφεντεύει και να ελέγχει το δρόμο αυτό.

Ο λόφος βρίσκεται δυτικά του Ρήχειου ποταμού και αποτελεί πραγματικά ένα ανυπέρβλητο σε ομορφιά τοπίο. Η περιοχή μάλιστα προστατεύεται για το φυσικό της κάλλος αλλά και για τη μοναδικότητα της βλάστησης της από διεθνείς συμβάσεις και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες, από περιβαλλοντικής σημασίας, περιοχές του πλανήτη.

 

[ Photo Credits : http://kastrorentinas.weebly.com ]

Αρχαία Στάγειρα

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού. Τα Στάγειρα ήταν η γενέτειρα του αρχαίου φιλόσοφου Αριστοτέλη.
Το πιο σημαντικό ιστορικό χώρο της Χαλκιδικής είναι η αρχαία Στάγειρα, που βρίσκεται δίπλα από την Ολυμπιάδα, στη χερσόνησο Λιοτόπι.

Αν θέλετε να δείτε τα πάντα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες και μην παραλείψετε να δείτε το παραθαλάσσιο μονοπάτι, το οποίο είναι θαυμάσιο.

Το Αριστοτέλειο πάρκο, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, στο ιστορικό χωριό Στάγειρα, δίπλα στα ερείπια της Μαχαλάς, την πρωτεύουσα των Μαντεμοχωριών.

Αξίζει να το επισκεφτείτε για την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το πάρκο προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου που γεννήθηκε στην Αρχαία Στάγειρα.

Λίμνη Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απο τον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Είναι σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια και απέχει 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη».

Το ορμητήριο των εξορμήσεων σας στην περιοχή της λίμνης Βόλβης μπορεί να είναι το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κορώνειας- Βόλβης, στον οικισμό Απολλωνία.

Στο κέντρο λειτουργεί περιβαλλοντική έκθεση για τη λίμνη και τα είδη των οργανισμών που φιλοξενεί. Μπορεί να γίνει ξενάγηση διάρκειας μισής ώρας και να παρασχεθεί ενημερωτικό υλικό.

Πηγή
Facebook – ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ